Maria Amanatidou

books, stories, travels

Στους αμπελώνες της Νάουσας

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 και εορτάζεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων – μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού ή οινοτουριστικών δικτύων. Εμείς διαλέξαμε να επισκεφτούμε την περιοχή της Νάουσας μιας και είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη και παράγει μερικά απο τα αγαπημένα μας κρασάκια. Είναι όμως μια εξαιρετική ευκαιρία για εκδρομή σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αφού στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού» συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας και συγκεκριμένα: οι ενώσεις: Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»,  Κεντρικής Ελλάδας, Αμπελώνα Αττικής, Αμπελώνα Πελοποννήσου, Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Δεν έχετε δικαιολογία λοιπόν: οταν ανοιξουν και πάλι τα οινοποιεία προγραμματίστε το


Και την 8η μέρα ο θεός έφτιαξε το ξινόμαυρο.

Ας αρχίσουμε απο τα βασικά: Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στο κρασί για να κάνει οινοτουρισμό. Αρκεί να θέλει να δοκιμάσει, να ακολουθήσει τους κανόνες και να αγαπά το κρασί

Σημασία έχει πάντα η παρέα. Και με τη δική μου παρέα τον Νοέμβρη του 2019 -που ήταν και η τελευταία φορά που γιορτάστηκε η Ημέρα, πριν το lockdown- επικσεφθήκαμε αρκετά απο τα αγαπημένα μας οινοποιεία. Δοκιμάσαμε πολλά και δυνατά κρασιά, το αγαπημένο μας ξινόμαυρο (sic) που είναι η διάσημη τοπική ποικιλία και κυρίως γίναμε ένα με τη φύση αφού η φθινοπωρινή πλευρά του τοπίου ειναι άκρως γοητευτική.

Η Ελλάδα έχει 34 Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και περισσότερες από 100 Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ).  Αντιγράφω απο το site του Wines of North Greece : Στο βορειοδυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου (2052μ.) και σε υψόμετρα από 150 έως 350μ., εκτείνεται ο μεγαλύτερος αμπελώνας της ποικιλίας ξινόμαυρο στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι η ζώνη του ΠΟΠ Νάουσα (θεσπίστηκε το 1972), που περιλαμβάνει εκτάσεις των περιοχών Νάουσας (Νάουσα, Γιαννακοχώρι, Στενήμαχος), Ανθεμίων (Κοπανός, Λευκάδια, Μαρίνα, Πολλά Νερά) και Δοβρά (Τρίλοφος, Φυτεία) και καθιστά το δίδυμο ξινόμαυρο-Νάουσα ένα από τα πιο δυναμικά και ξακουστά στο στίβο των ξηρών ερυθρών οίνων της Ελλάδας. Μέσα σε ένα ιδιαιτέρως γοητευτικό ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, με επίκεντρο τη γραφικότατη Νάουσα, την πιο χαρακτηριστική ελληνική πόλη του κρασιού, με θέα τον Θερμαϊκό, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τον Άθω, απλώνεται ένας από τους πιο σημαντικούς αμπελώνες της Ελλάδας, αυτός των οίνων ΠΟΠ Νάουσα. Εδώ είναι η επικράτεια του Ξινόμαυρου, της πλέον πολυδύναμης γηγενούς ποικιλίας του βορειοελλαδικού χώρου. Η μεγάλη διαφοροποίηση εδαφών, αλλά και των κλιματικών συνθηκών δίνει στην ποικιλία Ξινόμαυρο και στους στιβαρούς ερυθρούς οίνους της πολλές εκφράσεις. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η σημαντική ανάπτυξη που έχει γνωρίσει η ζώνη έχει προέλθει, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, από το ενδιαφέρον και τις επενδύσεις ντόπιων οινοπαραγωγών. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως η ζώνη ΠΟΠ Νάουσα είναι η πληρέστερα αμπελουργική ερευνημένη ζώνη στην Ελλάδα, με φανερά αποτελέσματα: το μεγάλο κρασί από Ξινόμαυρο νέας εποχής έχει δρομολογηθεί.

Το βασίλειο του ξινόμαυρου.


Οι άνθρωποι της Νάουσας είναι εξαιρετικοί. Στα οινοποιεία θα βρείτε ειδικούς αλλά και φίλους του κρασιού που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να γευθείτε την μοναδική αυτή ποικιλία.

Τα οινοποιεία που εμείς επισκεφθήκαμε είναι τα εξής : Μπουτάρη, Κυρ Γιάννη, Δαλαμάρα, Φουντή και φυσικά καταλήξαμε σε μια γραφική γειτονιά της Νάουσας για φαγητό. Κρέας κατα προτίμηση με συνοδεία Ξινόμαυρου. Αφήσαμε τα υπόλοιπα για την επόμενη φορά, που ελπίζω να είναι σύντομα. Μαγικό τοπίο για βόλτες στην φθινοπωρινή λιακάδα, δέντρα και φυτά που μοσχοβολάνε και μια υπέροχη αγκαλιά απο τους ανθρώπους του κρασιού. Δεν θα ξεχάσω το μοναδικό παλαιωμένο τσιπουράκι  που μας κέρασε ο κ. Φουντής δίπλα στο καζάνι του, ούτε φυσικά τις ξεναγήσεις στους χώρους οινοποίησης. 

Να θυμάστε οτι κάποιος απο την παρέα πρέπει να “θυσιαστεί” και να μην πιει γιατί θα οδηγήσει. Ε! μια εξάδα κρασιά για το σπίτι του αξίζουν!

Επίσης να ξέρετε ότι στις επισκέψεις στα οινοποιεία εκτός απο την δοκιμή που είναι μια ξεχωριστή διαδικασία θα έχετε την δυνανότητα να αγοράσετε κρασιά σε καλύτερες τιμές και φυσικά να βρείτε και παλιότερες σοδειές για να χαρίστε στον εαυτό σας ή και στους φίλους σας. Όπως και να το κάνουμε έχει άλλη αξία ένα κρασί που το έχετε πάρει από τον παραγωγό του, στο τόπο του και σίγουρα θα το χαρείτε

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την ποικιλία του Ξινόμαυρου κάντε κλικ εδώ. 

  • Οικογένεια σημαίνει αγάπη : Αλεξία Χατζηπαρασίδου
  • First be a woman | Maria Amanatidou | TEDxUniversityofMacedonia
  • Μανιφέστο
  • Ιστορίες για τα μπάζα -Μαρία Αμανατίδου, ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
  • Στους αμπελώνες της Νάουσας
  • Η κα Callas, αποβιβάστηκε