Maria Amanatidou

books, stories, travels

food porn

“Με τα κινητά δε γίνεσαι μάγειρας» μου είπε ένας τηλεοπτικός σεφ πριν κάποια χρόνια. Έκανε λάθος.”  λέει ο Δημήτρης Κοπαράνης , που ένα μεσημέρι καλοκαιριού σε έναν υπέροχο κήπο της Θεσσαλονίκης συμφωνήσαμε για το τι είναι πραγματικά γκουρμέ. Είναι αυτό που τρώμε φρέσκο στον τόπο του και το χρόνο του. Το απλό και νόστιμο. Ο Δημήτρης είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα που γράφει, μαγειρεύει, σχεδιάζει μενού, κάνει επικοινωνία, φωτογραφίζει, δοκιμάζει και ταξιδεύει.  Είναι ο άνθρωπος πίσω από το μπουγατσάν , το πιο viral προϊόν της πόλης/χώρας μας (μετά το κουλούρι Θεσσαλονίκης ίσως) και μεταξύ άλλων ο συγγραφέας του Food Porn.

“Δύο χρόνια αργότερα, τo 2014, φτιάχνω και φωτογραφίζω ένα πιάτο που γίνεται το πρώτο ελληνικό food viral. Το Instagram δεν μου έμαθε να μαγειρεύω, μου έμαθε τι θέλει ο κόσμος να φάει ή καλύτερα τι έχει ανάγκη να παραγγείλει για να φωτογραφίσει.” 

Οκτώ χρόνια και δώδεκα εστιατόρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο μετά, και αφού έχω αποχωρήσει από αυτό που για άλλους είναι στόχος καριέρας, είναι η ώρα να πω τη δική μου ιστορία. Τι είναι αυτό που κάνει ένα πιάτο δημοφιλέστερο από ένα άλλο και γιατί κανείς δεν τρώει πια cup cakes; Στο βιβλίο αυτό δεν υπάρχει success story αλλά η άβολη αληθεια με στοιχεία και δεδομένα. Δεν κρατάει τα προσχήματα και αυτό γιατί απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, σεφ, επιχειρηματίες, επενδυτές, δημοσιογράφους, παραγωγούς περιεχομένου αλλά και σε όσους θέλουν να κατανοήσουν το φαγητό και τη σχέση του με τα social media σήμερα.

Και επειδή τα social media ήρθαν για να μείνουν, εδώ θα βρείτε και ένα χρήσιμο οδηγό με ιδέες, πρακτικές εφαρμογές και όλα όσα χρειάζεστε για να ασχοληθείτε με τα social media του φαγητού, αποτελεσματικά.

Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Κοπαράνης σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Δημοσιογραφία. Υπήρξε ένας από τους πρώτους food bloggers της χώρας. Μαγειρεύει επαγγελματικά από το 2011, γράφει για το φαγητό στο blog του (ένα από τα έξι κορυφαία στον κόσμο για το 2017), σε περιοδικά και sites. To 2014 δημιούργησε το πρώτο ελληνικό food viral, το #bougatsan, ένα υβρίδιο κρουασάν και μπουγάτσας. Σήμερα ασχολείται με την επικοινωνία της γαστρονομίας, γράφει συνταγές, κείμενα και βιβλία μαγειρικής, επιμελείται μενού και παράγει media content για εταιρείες φαγητού και εστιατόρια. Αυτό είναι το δεύτερό του βιβλίο.

  • First be a woman | Maria Amanatidou | TEDxUniversityofMacedonia
  • Μανιφέστο
  • Ιστορίες για τα μπάζα -Μαρία Αμανατίδου, ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
  • Στους αμπελώνες της Νάουσας
  • Η κα Callas, αποβιβάστηκε
  • His name is Freud