Maria Amanatidou

books, stories, travels

O amor nos tempos do cólera

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας. Ο τίτλος είναι αποτρεπτικός. Το βιβλίο είναι υπέροχο. Το είχα διαβάσει πριν από πολλά χρόνια και δεν είχα την αίσθηση που έχω τώρα. Έτσι γίνεται με τα βιβλία, τα ταξίδια , μερικές γεύσεις, ταινίες , κάποια συναισθήματα. Πρέπει να δοκιμάσεις πρώτα κάποια άλλα και μετά να τα γευθείς κι αυτά για δεύτερη ή τρίτη φορά. Να δεις αν έχουν την ίδια επίδραση πάνω σου ή στους γύρω σου. Είδα την ταινία ξανά μέσα στο lock down. Πόσο “ταιριαστό” να βλέπεις μια ταινία για μια πανδημία μέσα σε μια άλλη πανδημία. Την είδα ξανά αργά τη νύχτα όπως την πρώτη φορά και μου άρεσε πολύ. Και ο Χαβιέ Μπαρδέμ, και η μουσική , και οι εικόνες και ειδικά μια φράση.

PARIS, FRANCE – september 11. Colombian writer Gabriel Garcia Marquez during Portrait Session held on september 11, 1990. Photo by Ulf Andersen / Getty Images

«έρωτας είναι αυτό που κάνουμε όταν είμαστε γυμνοί.»

Τείνω να υιοθετήσω αυτή την άποψη. Μου αρέσει ο μαγικός ρεαλισμός του Μαρκές. Παρόλο που οπως έμαθα πρόσφατα ο ίδιος απαντώντας στην συγκεκριμένη φράση είπε: Δεν ξέρω τι λέτε , εγω λέω ιστορίες του χωριού μου. Οι εικόνες που φτιάχνει είναι ακριβώς αυτό. Μαγικός ρεαλισμός. Η μαγεία των απλών συναισθημάτων. Η αγνότητα των πιο βρώμικων σκέψεων. Η ντροπή. Ο δισταγμός. Η πρόκληση. Ο ενθουσιασμός. Η απογοήτευση.

Έρωτας είναι όταν στρώνουμε μαξιλάρια και υφάσματα στο πάτωμα του τωρινού μας σπιτιού για να δημιουργήσουμε μια στιγμή του παρελθόντος. Όταν τρώμε λουλούδια για να ξεπεράσουμε τον πόνο της σιωπής ή καλύτερα το φόβο των επιλεκτικών απαντήσεων. Όταν συναντιόμαστε τυχαία στις σκάλες, φιλιόμαστε στα κλεφτά  και κάποιος από μας λαχανιάζει γιατί φοβάται. Όταν τρώμε ομελέτες σε ακριβά ξενοδοχεία. Όταν καίει το πρόσωπο μας ενώ τα χέρια μας είναι παγωμένα. Όταν κουνάμε την ουρά μας. Όταν η πίστα είναι δύσκολη αλλά πιο ηδονική. Όταν είμαστε αχόρταγοι. Όταν «ξεφεύγουν» τα χέρια και τα βλέμματα. Όταν τα πράγματα γίνονται λίγο άγρια. Όταν φοβόμαστε να πούμε «έρωτας».Όταν χαιρόμαστε. Όταν είμαστε εντελώς κυκλοθυμικοί! Όταν θέλουμε να μας “κατασπαράξουμε” Όταν παίζουμε.

Όταν …

Όταν;

Υσ. Οδηγίες για το τραγούδι: Μην κοιτάς ,μόνο άκουσε τον ήχο. Βάλτο δυνατά μέσα στη νύχτα ή δυνατά στα ακουστικά και περπάτα ξυπόλητος, γυμνός.

  • First be a woman | Maria Amanatidou | TEDxUniversityofMacedonia
  • Μανιφέστο
  • Ιστορίες για τα μπάζα -Μαρία Αμανατίδου, ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
  • Στους αμπελώνες της Νάουσας
  • Η κα Callas, αποβιβάστηκε
  • His name is Freud